Stvari koje treba imati na umu kada selite klavir

Bez obzira da li ste profesionalni pijanista, honorarno se bavite sviranjem klavira ili samo imate muzičkog člana porodice, verovatno razumete da selidba klavira nije isto što i pomeranje komada nameštaja. Klavir je više od skupog muzičkog instrumenta, posebno ako je u Vašoj porodici decenijama. Kakva god da su osećanja prema Vašem klaviru, znate da želite da stigne u besprekornom stanju na željenu adresu.

Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu.

1. Uverite se da imate odgovarajuću opremu.
Posedovanje prave opreme može olakšati pomeranje klavira. Biće Vam potrebne teške trake za nameštaj, kolica za nameštaj i ćebad ili izdržljiv poklopac za klavir. Umotajte klavir u ćebad ili poklopcem za klavir da sprečite oštećenje klavira dok se krećete po uglovima i vratima. Pobrinite se da pričvrstite ćebad kaiševima ili pokretnom trakom kako ne bi klizali i padali tokom kretanja. Takođe, čak i ako Vaš klavir ima točkove, uvek treba da koristite kolica da ga pomerate. Točkovi za klavir su namenjeni samo za pomeranje klavira za nekoliko inča, a ne na potpuno novu lokaciju. Točkovi su delikatni i neće stabilizovati težinu kao kolica.

2. Pripremite klavir. Ako je moguće, skinite noge sa klavira i pomerite ih odvojeno. Uklanjanje nogu sprečava njihovo lomljenje ili oštećenje tokom kretanja. Takođe čini klavir lakšim i lakšim za manevrisanje. Ako uklonite noge, obratite pažnju na to gde idu svi delovi da biste mogli da ih ponovo pričvrstite nakon što klavir bude na novoj lokaciji.

3. Idite polako i držite klavir u ravnoteži.
Zbog unutrašnjih komponenti koje drže žice zajedno, klaviri su obično veoma teški i imaju delikatne noge. Ako se klavir izbaci iz ravnoteže, njegov unutrašnji rad bi mogao da se ošteti ili da padne i povredi nekoga. Razumevanje težine i ravnoteže klavira može vam pomoći da sprečite oštećenje klavira i povrede pokretača. Ako kotrljate klavir gore ili dole po rampi, vodite levom stranom klavira (strana bas tastature) jer je malo teža. Uzmite si vremena i idite polako dok pomerate klavir.

4. Ne pokušavajte da ga pomerite sami.
Uvek treba da imate tim koji će Vam pomoći da pomerite klavir. Generalno, trebalo bi da imate najmanje četiri osobe koje Vam pomažu — dvoje za podizanje i dvoje za vođenje i rukovanje opremom. Uverite se da svi znaju svoje specifične zadatke i za šta su odgovorni tokom selidbe pre nego što počnete. Dobra je ideja uspostaviti način komunikacije tokom celog procesa, bilo putem ručnih ili glasovnih signala.

5. Prvo ubacite klavir.
Ako tovarite klavir u kamion u pokretu sa drugim predmetima, uverite se da klavir prvi uđe. Što je dublje u kamionu u pokretu, to će biti sigurnije. Čvrsto pričvrstite klavir za unutrašnju stranu kamiona i postavite kutije oko klavira kako biste ga podržali dok kamion vozi putevima koji mogu biti kameniti ili neravni.

Međutim, klavir je mnogo veći i teži od većine Vašeg nameštaja, što otežava njegovo pomerenja ukoliko niste dobro opremnjeni. Možda je ipak, mnogo lakše i bezbednije unajmiti agenciju za profesionalne selidbe klavira. Konatktirajte nas.

064 0122 709